بررسی علت ریزش مو در زنان

علل ریزش مو در زنان

در یک تحقیق منتشر شده در سال ۲۰۱۹ در دانشگاه هاروارد، مشخص شد که ۴۰ درصد از زنان در طول زندگی خود تجربه نوعی از ریزش شدید مو را خواهند داشت. این آمار شوکه‌کننده، پرده از یکی از دغدغه‌های اساسی بسیاری از زنان برداشته و نشان می‌دهد که علت ریزش مو در زنان به عوامل متعددی بستگی دارد. از دلایل هورمونی مانند تخمدان پلی‌کیستیک تا دوران یائسگی، همه این موارد می‌توانند منجر‌به کاهش تراکم موها و حتی نازک شدن موها شوند.

اما آیا همه‌ دلایل ریزش مو به مسائل هورمونی ختم می‌شود؟ پاسخ منفی است. عوامل دیگری مانند ژنتیک، فقر آهن، و حتی استرس هم ممکن است علت ریزش شدید مو باشند. در ادامه این مقاله، به بررسی عمیق‌تر علت‌های ریزش مو در زنان و روش‌های جدید درمانی پرداخته‌ایم.

1. ریزش مو ناشی از سندروم تخمدان پلی کیستیک در زنان

سندروم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) یکی از رایج‌ترین اختلالات هورمونی در زنان است که با تولید بیش‌از‌حد آندروژن‌ها (هورمون‌های مردانه) همراه است. سطح بالای آندروژن‌ها بالا باعث ریزش موی مدل مردانه یا «آلوپسی آندروژنیک» در زنان می‌شود. در این حالت، موهای نازک در ناحیه جلو و مرکز سر دیده می‌شود؛ در‌حالیکه خط رویش مو دست‌نخورده باقی می‌ماند. 

افزایش سطح دی‌هیدروتستوسترون (DHT)، یکی از مشتقات تستوسترون، نقش کلیدی در کاهش ضخامت فولیکول‌های مو و ریزش مو در PCOS ایفا می‌کند. برای درمان ریزش مو در زنان ناشی از PCOS باید سطح آندروژن‌ها را با داروهایی مانند اسپیرونولاکتون یا مصرف قرص‌های ضد‌بارداری کنترل کرد. علاوه‌بر این، مینوکسیدیل نیز به‌عنوان یک درمان موضعی برای تحریک رشد مجدد موها استفاده می‌شود​.

هم‌چنین یکی از روش‌های مؤثر برای کاهش ریزش مو در زنان مبتلا به PCOS، استفاده از روش اف آی تی مو (FIT) است که به‌عنوان یک تکنیک غیرتهاجمی، بدون نیاز به جراحی سنتی، فولیکول‌های مو را با کمترین آسیب برداشت و کاشت می‌کند. این روش به‌خصوص برای افرادی که دچار نازک شدن مو در نتیجه مشکلات هورمونی هستند، مناسب است. 

ریزش مو ناشی از سندروم تخمدان پلی کیستیک در زنان

2. چه چیزی باعث ریزش مو در زنان میشود؟ وراثت و ژنتیک

ریزش مو به دلیل وراثت یا آلوپسی آندروژنیک (الگوی ریزش موی زنانه)، یکی از رایج‌ترین دلایل ریزش مو در زنان است. این نوع ریزش مو معمولاً از ژنتیک به ارث برده می‌شود و با نازک شدن موها در ناحیه تاج سر شروع می‌شود. بر خلاف ریزش موی مردانه، خط رویش مو در زنان معمولاً حفظ می‌شود، اما موها به‌طور تدریجی نازک‌تر می‌شوند و فضای بیشتری در قسمت بالای سر ایجاد می‌شود. 

علت ریزش مو ناشی از وراثت حساسیت فولیکول‌های مو به آندروژن‌ها (به‌ویژه دی‌هیدروتستوسترون یا DHT) است که باعث کوچک شدن فولیکول‌ها و کاهش رشد موها می‌شود. درمان ریزش موی زنان ناشی از وراثت، شامل استفاده از مینوکسیدیل، اسپیرونولاکتون و در برخی موارد فیناستراید است​.

همچنین درصورتی‌که تمایل دارید موهایی پرپشت داشته باشید، پیشنهاد ما به شما استفاده از انواع روش های کاشت مو است. 

وراثت؛ یکی از رایج‌ترین دلایل ریزش مو در زنا

3. اختلال تیروئید؛ شایع‌ترین علت ریزش مو در بانوان

تیروئید، با کنترل متابولیسم بدن و تنظیم هورمون‌ها، نقش کلیدی در چرخه رشد مو دارد. اگر شما دچار کم‌کاری یا پرکاری تیروئید باشید، این هورمون‌ها نامتعادل می‌شوند و موهای‌تان شروع به ریزش می‌کنند؛ از‌این اختلال غده تیروئید را می‌توان یکی از علل ریزش مو در زنان به شمار آورد.

موهای خشک و شکننده، ریزش بیش‌ازحد و حتی نازک شدن ابروها از علائم رایج اختلال تیروئید هستند. اگر احساس می‌کنید موهای‌تان به‌طور غیرعادی می‌ریزند و همراه با آن علائمی مثل خستگی، تغییرات وزن یا مشکلات پوست دارید، بهتر است عملکرد تیروئیدتان را بررسی کنید. درمان‌های تیروئیدی به تنظیم مجدد هورمون‌ها کمک کرده و موها را به حالت طبیعی خود بازمی‌گرداند.

البته اختلال تیروئید در مردان نیز موجب ریزش مو و ریش می‌شود؛ از‌این‌رو بسیاری از مردانی که پرکاری یا کم‌کاری تیروئید دارند، برای کاشت ریش یا موهای سر اقدام می‌کنند. 

4. بارداری؛ یکی از دلایل ریزش مو در زنان

در دوران بارداری، سطح هورمون‌های استروژن به‌طور‌قابل‌توجهی افزایش می‌یابد که باعث کاهش ریزش مو و تقویت چرخه رشد مو می‌شود. با این حال، پس از زایمان و کاهش سریع هورمون‌ها، موهایی که در فاز رشد طولانی‌مدت بودند، به یکباره وارد فاز ریزش (تلوژن) می‌شوند. این نوع ریزش مو که به «تلوژن افلوویوم» معروف است، معمولاً چند ماه پس از زایمان رخ می‌دهد و موقت است. بیشتر زنان در عرض 6 تا 12 ماه پس از زایمان بهبود می‌یابند، اما در برخی موارد ممکن است نیاز به درمان‌های حمایتی مانند مکمل‌های تغذیه‌ای و مراقبت‌های خاص مو داشته باشند​.

5. در دوران شیردهی، ریزش مو در زنان افزایش می‌یابد

اگر شما هم مادر هستید و دوران شیرین شیردهی را تجربه می‌کنید، ممکن است متوجه شده باشید که موهای‌تان به‌طور‌ناگهانی شروع به ریزش کرده‌اند. این وضعیت به نام «تلوژن افلوویوم» شناخته می‌شود و کاملاً طبیعی است. در دوران بارداری، هورمون استروژن سطح بالایی دارد و باعث می‌شود موها بیشتر در فاز رشد باقی بمانند. اما پس از زایمان و به‌ویژه در دوران شیردهی، سطح استروژن کاهش می‌یابد و موهایی که در دوران بارداری رشد کرده بودند، وارد فاز استراحت می‌شوند و شروع به ریزش می‌کنند. 

اگرچه این ریزش موقتی است، اما ممکن است برای شما کمی نگران‌کننده باشد. خبر خوب این است که با تغذیه مناسب و مراقبت‌های ویژه، موها به زودی به حالت عادی بازمی‌گردند و نیازی به نگرانی نیست​. همچنین اگر قصد انجام کاشت مو در نواحی مختلف سر و هم‌چنین شقیقه را دارید، ابتدا نیاز است که با مشاوره رایگان کاشت مو از یک متخصص کمک بگیرید تا مطمئن شوید که آیا شرایط لازم برای کاشت مو را دارید یا خیر. 

در دوران شیردهی، ریزش مو در زنان افزایش می‌یابد

6. عدم تعادل هورمونی؛ یکی از رایج‌ترین علت ریزش مو در خانم ها

آیا تا به حال احساس کرده‌اید که ریزش موی شما از حالت طبیعی خارج شده است؟ یکی از اصلی‌ترین دلایل ریزش مو و این اتفاق، عدم تعادل هورمونی است. هورمون‌هایی مانند استروژن، پروژسترون، و آندروژن‌ها نقش مهمی در حفظ سلامت و چرخه طبیعی مو دارند. وقتی سطح این هورمون‌ها در بدن تغییر می‌کند— مثلاً به دلیل مشکلات تیروئیدی، تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) یا حتی استرس— فولیکول‌های مو ضعیف می‌شوند و موها شروع به ریزش می‌کنند. 

برای مقابله با این مشکل، مهم است که ریشه‌ اصلی این عدم تعادل را بشناسید و با کمک پزشک متخصص درمان‌های مناسب را دریافت کنید. داروهایی مثل اسپیرونولاکتون و مکمل‌های تغذیه‌ای کمک بزرگی به تعادل هورمونی و بهبود سلامت موها می‌کنند​. 

در این موارد، گاهی استفاده از روش‌های درمانی مانند کاشت مو پشت سر راه‌حلی برای بازیابی موها است. این روش به دلیل نتایج طبیعی و ماندگارش برای افرادی که ریزش موی ژنتیکی یا هورمونی دارند، پیشنهاد می‌شود. البته بهتر است حتما قبل از انجام با پزشک متخصص مشورت کرده و اطلاعات کامل در این زمینه کسب کنید. 

7. کم‌خونی ناشی از فقر آهن؛ علت ریزش شدید مو در زنان

شاید برای شما هم پیش آمده که بدون دلیل مشخصی احساس ضعف و خستگی کنید و در عین حال متوجه شوید موهایتان نازک و کم‌پشت شده‌اند. یکی از دلایل رایج این نوع ریزش مو در زنان و هم‌چنین مردان، کم‌خونی ناشی از فقر آهن است. آهن نقش حیاتی در تولید هموگلوبین دارد که اکسیژن را به سلول‌های بدن از جمله سلول‌های فولیکول‌های مو می‌رساند. 

وقتی بدن شما با کمبود آهن مواجه می‌شود، فولیکول‌های مو اکسیژن کافی دریافت نمی‌کنند و در نتیجه رشد مو کند شده و موها شروع به ریزش می‌کنند. اگر فکر می‌کنید ممکن است به فقر آهن مبتلا باشید، آزمایش خون اولین قدم است. مصرف مکمل‌های آهن و بهبود رژیم غذایی با غذاهای سرشار از آهن مثل اسفناج، گوشت قرمز و حبوبات به رشد مجدد موها کمک می‌کند و حس خوب را مجددا به شما بازمی‌گرداند.

این نوع ریزش همچنین با انجام روش‌های کاشت مو نیز قابل‌درمان است که البته حتما باید برای انجام با پزشک مشورت کنید. اگر نگران هزینه‌های این روش درمان هستید، بهتر است درباره هزینه کاشت مو و برنامه‌های مختلفی که برخی کلینیک‌ها ارائه می‌دهند، تحقیق کرده تا بهترین گزینه را براساس بودجه و نیاز خود پیدا کنید.

8. شروع دوره یائسگی با ریزش مو شدید در زنان همراه است

در دوران یائسگی، کاهش شدید هورمون‌های استروژن و پروژسترون اصلی‌ترین علت ریزش مو در زنان محسوب می‌شود. این هورمون‌ها به رشد سریع و قوی مو کمک می‌کنند که با کاهش سطح آن‌ها، چرخه رشد مو کندتر می‌شود. در نتیجه، موها نازک‌تر شده و مدت بیشتری در مرحله استراحت (فاز تلوژن) می‌مانند که منجربه ریزش بیشتر می‌شود. 

همچنین، بعد از یائسگی سطح آندروژن‌ها (هورمون‌های مردانه) در بدن زنان افزایش می‌یابد که ممکن است منجر‌به نازک شدن موها و ایجاد الگوی ریزش موی مردانه در زنان شود. برخی از زنان ممکن است بعد از کاشت مو برای درمان ریزش ناشی از یائسگی، با جوش بعد از کاشت مو مواجه شوند. این جوش‌ها به دلیل مسدود شدن فولیکول‌های جدید یا واکنش‌های پوست به کاشت است و به‌طورمعمول موقتی است و با مراقبت‌های پس از عمل قابل‌کنترل خواهد بود.

شروع دوره یائسگی با ریزش مو شدید در زنان همراه است

کاشت مو در کلینیک ایران فیت؛ بهترین روش درمان ریزش موی زنان

ریزش مو در زنان از دلایل متعددی نشأت می‌گیرد؛ از اختلالات هورمونی مثل تخمدان پلی‌کیستیک و یائسگی گرفته تا عوامل ژنتیکی، کم‌خونی و استرس. هر یک از این موارد به‌طور‌چشمگیری بر سلامت و زیبایی موهای شما تأثیر می‌گذارد و منجر‌به ریزش شدید مو در زنان شود. شناخت دقیق علت ریزش مو اولین و مهم‌ترین قدم در انتخاب روش مناسب برای درمان ریزش موی زنان است. از درمان‌های دارویی مانند مینوکسیدیل تا روش‌های نوین مانند کاشت مو، همه راهکارهایی هستند که بسته به شرایط فردی، به بازگشت سلامت موهای شما کمک می‌کنند.

اگر به دنبال مرکزی معتبر برای درمان ریزش موی خود هستید، کلینیک ایران فیت با بیش از ۲۰ سال تجربه و تیمی از متخصصین مجرب در زمینه کاشت و درمان ریزش مو، یکی از بهترین گزینه‌ها در ایران است. کلینیک ایران فیت با بهره‌گیری از جدیدترین تکنیک‌ها مانند روش‌های اف‌آی‌تی (FIT) و میکروگرافت، مشاوره رایگان کاشت مو ارائه می‌دهد تا شما بتوانید با اطمینان کامل، بهترین تصمیم را برای بازگشت زیبایی و اعتماد به نفس خود بگیرید. شما می‌توانید همین حالا با ما تماس بگیرید و اولین قدم را برای درمان ریزش موی خود بردارید.

اشتراک در:

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *